Wycieczka do piekarni- klasa IIIa i IIIc
29.09.2017r. uczniowie klasy III a wybrali się na wycieczkę do piekarni w Zawadzie w celu obserwacji jak powstaje chleb. Z wielkim zainteresowaniem przyglądali się pracy piekarza i uważnie śledzili etapy powstawania pieczywa. Dzieci zwiedziły najważniejsze pomieszczenia piekarni: magazyny z mąką, pomieszczenia w których wyrasta ciasto oraz te, w których na ruchomych regałach przechowuje się upieczone już pieczywo. Poznały produkty, które są potrzebne do wypieku chleba, różne jego rodzaje mąki oraz maszyny, które pomagają w pracy piekarzowi. Dowiedziały się w jakiej temperaturze i w jakim czasie pieczony jest chleb. Największą atrakcją było samodzielne formowanie bułek z przygotowanego ciasta. Uczniowie poznali jak wybierać pieczywo, aby jednocześnie było smaczne, zdrowe i odżywcze. Poza tym dzieci zwiedziły również cukiernię, w której mogły skosztować różne rodzaje smakołyków oraz samodzielnie udekorować babeczki. Wszystkie pyszności dzieci zabrały ze sobą do szkoły.