Master Chef
Drogie dzieci,
W tym krótkim, poświątecznym tygodniu nauki na odległość, jeśli oczywiście znajdziecie wolny czas, proponuję zajęcia dla szefa kuchni, który może wykazać się wyobraźnią i smacznie, zdrowo, kolorowo przygotowywać kulinarne niespodzianki dla mamy, taty, rodzeństwa oraz siebie. Na początek potrzebna jest oczywiście wiedza na temat zdrowego odżywiania się, a potem to już tylko wystarczą chęci, wyobraźnia i produkty.
Co to właściwie jest porcja warzyw lub owoców?
Przykładowe porcje:
1. Jedna sztuka: jabłko, gruszka, banan, pomarańcza, brzoskwinia
2. Jedna sztuka: marchewka, ogórek, pomidor (lub 3-4 koktajlowe)
3. Dwie-trzy sztuki: mandarynki, kiwi, śliwki, morele
4. Pół szklanki – ok. 100 g jagód, malin, porzeczek lub truskawek
5. Pół szklanki – ok. 100 g surówki
6. ¼ szklanki – ok. 50 g suszonych owoców
7. Talerz zupy zawierającej warzywa, przygotowanej na warzywnym wywarze
8. Porcja sałatki zawierającej minimum 100 g warzyw lub owoców
9. Pół szklanki – ok.100 g warzyw ugotowanych lub grillowanych
10. Szklanka lub kartonik soku (ok. 200 ml)
Jakie znaczenie mają witaminy?
Witaminowe abecadło
Oczy, gardło, włosy, kości
zdrowsze są, gdy A w nich gości.
A w marchewce, pomidorze,
w maśle, mleku też być może.
B – bądź bystry, zwinny, żwawy
do nauki i zabawy!
W drożdżach, ziarnach i orzeszkach,
w serach, jajkach B też mieszka.
Naturalne witaminy
lubią chłopcy i dziewczyny.
Bo najlepsze witaminy
to owoce i jarzyny.
C – to coś na przeziębienie
i na lepsze ran gojenie.
C: porzeczka i cytryna,
świeży owoc i jarzyna!
Zęby, kości lepiej rosną,
kiedy D dostaną wiosną.
Zjesz ją z rybą, jajkiem, mlekiem.
Na krzywicę D jest lekiem.
Naturalne witaminy
lubią chłopcy i dziewczyny.
Mleko, mięso, jajka, sery,
w słońcu marsze i spacery.
Więcej na temat dbania z swoje zdrowie opowie Wam znany autorytet kulinarny Pascal Brodnicki. Zachęca dzieci i młodzież do zdrowego odżywiania się i wskazuje, jak powinniście dbać o swój organizm, aby się właściwie rozwijał i odpowiednio chronił przed chorobami.
Obejrzyjcie film https://youtu.be/e0BI1CSdlDg
Wykorzystajcie zdobytą wiedzę w codziennym życiu i w realizacji swoich pomysłów kulinarnych.
A teraz do dzieła!
Przygotowanie czegoś smacznego dla siebie lub innych to może być niezła zabawa!!!
Propozycja I
Przygotujcie talerz zdrowia np.
- moje ulubione wiosenne kanapki,
- owocowe szaszłyki,
- zdrowa sałatka,
- pasty, ale nie do butów,
- zdrowa pizza,
- obraz z surowych lub gotowanych warzyw.
Propozycja II
Jeśli chcesz zyskać tytuł szefa kuchni, to nie tylko musisz posiadać wiedzę na temat wartości odżywczych pokarmów, umieć gotować, ale również będziesz potrzebował umiejętności właściwego planowania przygotowywanych posiłków.
W związku z tym przygotuj 5 pomysłów na zdrowy dwudaniowy obiad do stołówki szkolnej. Jeśli Twoje propozycje spełnią kryteria zasad żywienia zbiorowego, to wykorzystamy je w naszej stołówce, gdy wrócimy do szkoły.
Możesz również zaplanować menu dla swojej rodziny.
Jeśli zrobicie zdjęcia swoich kulinarnych dzieł i prześlecie na adres boguslawastoch@op.pl, to będą zamieszczone na stronie szkoły, a najciekawsze zostaną nagrodzone.
Podzielcie się z innymi swoimi pomysłami, pokażcie, jak Wam wyszło.
Pozdrawiam
Bogusława Stochmiałek